erdem_basci

Avrupa’da yaşanan ekonomik kriz sürecinde küçülmeye yakalanmayan tek ülke olarak dikkatleri çeken Polonya, Türk Merkez Bankası hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Erdem Başçı ve arkadaşlarının sadece Türkiye’de değil tüm dünyada önemli analist olarak anıldıklarını ve Merkez Bankası’nın dünyayı da iyi analiz ettiğini dile getiren Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi Pawel Samecki, ülkemizde yaşanan faiz krizine ilişkin açıklamalar da yaptı.

►Merkez bankalarının öneminin arttığı bir süreçten geçiyoruz. Son zamanlarda sıklaşan MB toplantılarında aktif rol aldığınızı biliyoruz. TC Merkez Bankası’nı da takip ediyor musunuz?

Çok yakından takip ediyorum. Polonya Merkez Bankası’nın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB) ile yakın ilişkileri var. Geçtiğimiz yıl kutladığımız ilişkilerin 600’üncü yıldönümü nedeniyle büyük bir konferans düzenledik ve ortak bir para bastık. Aralık ayında Türkiye’de bir konferansa katıldım. Bu sırada 15-20 yıl boyunca gerçekleşen transformasyonu, Türkiye’nin son 30 yılda gerçekleştirdiği transformasyonla karşılaştırma fırsatı buldum. Ekonomideki çok önemli benzerlikleri gördüm. Ekonomik büyümedeki yüksek hız iki ülkenin en önemli benzerliği oluşturuyor. Merkez bankalarının dış ticaret üzerinde politikalara yardımcı olması bir diğer benzerliğimiz. Dış etkilere karşı çok hassasız.

►Türkiye’de de bir faiz tartışması var. İzlediniz mi?

AB’de de de dolayısıyla Polonya’da da siyasiler ve hükümet mensupları bazen sert, bazen yapıcı bir üslupla ricalarını, taleplerini ve isteklerini ortaya koyuyor. Biz bunlara yumuşak talepler diyoruz. Ancak bu isteklere mesafeli duruyoruz. Fiyat istikrarına odaklanıyoruz. Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’yı ve yardımcılarını çok iyi tanıyoruz. Uluslararası alanda çok önemli ekonomistler, çok iyi uzmanlar. Sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı iyi izliyor, iyi analiz ediyorlar, çok iyi tespitlerde bulunuyorlar. Türkiye’nin komşularına ve Polonya’nın komşularına bakarsanız, işleri de bize göre oldukça zor.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir