zam

zam istemenin yolları, Bir senenin daha sonuna geldik ve yılbaşıyla birlikte çoğu özel şirket çalışanlarının maaşında zam yapacaktır. Ancak tabi arada yapmayanlar da var ve yılbaşı zammı almış olmasına rağmen hak ettiği ücreti halen alamayanlar var. Böyle bir durum içerisinde hakkınız olanı, yani maaş zammını kişisel olarak istemeniz gerekiyor. Zam istemek yanlış bir şey değil, ama zam istemenin yolunu bilmelisiniz. Ne kaba ne de ezik bir şekilde yapmalısınız bu işlemi. Biz de bu yazımızda sizlere zam istemenin yollarını aktardık.

Ne iş yapıyorsunuz?
Öncelikle kendinizi bilmeniz şart. Şirket için ne ifade ediyorsunuz, yaptığınız iş ne? Öneminizi tanımlayabilmeniz önemli. Çünkü size sorulduğunda kendinizin (herkes vazgeçilebilirdir bunu unutmayın ama) ne kadar değerli olduğunu anlatabilmeniz gerekiyor. Sistemin dişlilerinden biri işini yapmadığında işin duracağını herkes bilir.

Sizin işinizde rayiç ne?

Sizinle aynı işi yapanlar ne kadar kazanıyor. Bu demek değil ki yanınızda oturanlarla kendinizi karşılaştırın. Hayır. Sizinle aynı işi yapan diğer şirketlerde ve yurtdışındaki ücretleri gözönüne alın. Karşılaştırın. Eğer siz 1000 TL, diğer şirketteki eleman 1500 TL alıyorsa bir sorun var. Bunu da anlatacaklar listesine ekleyin.

Rakamlarla konuşun

Bütün bir yıl ne yaptınız, veriminiz ne, ekibinizin durumu nasıl? Tüm bu soruların yanıtları elinizde olsun hem de rakamlarla. Müşteri geri dönüşleri, yaptığınız satışlardaki artış oranı, tamamladığınız projeler tüm bunlar patronun sizi geri çevirmesini engelleyecek materyeller olarak öne çıkıyor.

Randevu hangi gün?

Hazırlıklarınızı tamamladınız, kendinizi de piyasayı da biliyorsunuz. Sıra geldi yöneticinizle görüşmeye. İster mail atın, ister randevu alın zamanlama çok önemli. Pazartesi asla doğru bir gün değil, çünkü herkes bunalımda. Salı ve çarşamba mutlaka toplantılarla geçecektir. Cumadan önce bu işi bitirmek zorundasınız. En doğru gün perşembe. Yöneticiniz hem iş yoğunluğuna alışmış hem de yaklaşan hafta sonunun heyecanı içinde.

Herkesin ihtiyacı var

Söze hemen ‘paraya ihtiyacım var’ diye başlamak gerçekten itici. almaya çalışın. Herkesin paraya ihtiyacı var. Nedenlerini anlatın. Önceki maddelerde belirtilen hazırlıkları boşuna yapmadınız işte şimdi onları yöneticinize, patronunuza gösterme zamanı.

Rakamı söyleyin

Nedenlerinizi anlattınız, zam istediğinizi ve ne kadar istiyorsanız onu doğrudan söyleyin. Böylece hem yöneticinizin direkt ‘hayır’ demesini engellersiniz, hem de daha düşük teklif etmesini. Lütfen harcamalarınızın çok olduğunu ve ne kadar kira verdiğinizi söylemeyin, size daha düşük bir muhit teklif edebilir.

Abartmayın, ezik de olmayın

Yöneticiyle iletişim önemli. Kendinizden ve başarılarınızdan bahsederken mümkünse ‘benden iyisi yok, zor bulursun, mükemmelim, harikayım’ gibi anlaşılabilecek ifadeler kullanmayın. Mütevazi ama yaptığı işe hakim bir kişi izlenimi verin. Ukalalık yapmadığınız gibi ezik de durmayın. Nazik ve özgüvenli olunabilir.

Yan masa problemi

Görüşme sırasında yöneticilerinizi, iş arkadaşlarınızı lütfen ama lütfen çekiştirmeyin. Kendi sıkıntılarınız ve endişeleriniz varsa söyleyin. Ama ‘o bu kadar para alıyor hiç bir iş yapmıyor, bana az veriyorsun sabahtan akşama çalışıyorum’a verilecek yanıt belli. Çalışma!

Patronun gibi düşün

Kendinizi yöneticiniz veya patronunuz yerine koymayı başarırsanız zammı almak için en önemli engellerden birini aşmış olacaksınız. Size neden zam vermeli? Siz patron olsanız size istediğiniz zammı verir miydiniz? Bu sorulara yanıt bulabiliyorsanız bunları yöneticinize veya patronunuza da söyleyebilirsiniz.

Asla vazgeçme

Tüm bunları denediniz ve ekonomik kriz, sektörün durumu, işsizlik gibi bahanelerle yöneticiniz veya patronunuz size zam vermedi. Vazgeçmeyin. Zammı alabilmek için ne yapmanız gerektiğini sorun. Bir takvim isteyin, şimdi değilse ne zaman size zam yapabilecek. Olmadı, bazı sosyal haklarınızın artırılmasını isteyin. Yani asla ama asla vazgeçmeyin.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir