kriz

yeni bir kriz mi geliyor, Her sene düzenli olarak hazırlanan küresel ekonomideki risk raporu bu sene tekrar Uluslararası Para ve Bankacılık Çalışmaları Merkezi tarafından hazırlandı. Elde edilen verilere baktığımızda küresel borcun hat safhada olduğunu görüyoruz, hatta rekor derecelere ulaşmış. Bunla birlikte büyüme oranlarının düşmesi de krizin ortaya çıkmasında büyük bir rol oynayabilir. Eğer işler bu olumsuz şekilde devam ederse küresel krizin ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır; bundan kurtulmanın yolu ise uzunca seneler boyunca dünya genelinde faiz oranlarının düşük seviyede kalması.

Raporda gelişmiş ekonomilerde finansal sektörün borç yükünün özellikle ABD’de düştüğü, hane halkı borcunun gelire oranının yükselmediği belirtiliyor. Buna karşılık rapor, zengin ülkelerde kamu sektörü borçlarındaki hızlı yükselişe ve gelişmekte olan ekonomilerde özel kesim borçlarına dikkat çekiyor. Özel ve kamu dahil, dünyadaki toplam borç yükünün milli gelire oranı 2001’de yüzde 160’tan, kriz yılı 2009’da yaklaşık yüzde 200’e ve 2013’te yüzde 215’e tırmanmış durumda olduğu belirtiliyor.

Raporda artmaya devam eden yüksek küresel borç ve yavaşlayan nominal GSYİH’nin zehirli birleşiminin etkileri konusunda uyarıda bulunuyor. “Bu zehirli bileşimi” reel büyümedeki yavaşlama ve düşen enflasyonun tetiklediği vurgulanıyor.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir