Hayatımıza dâhil edilmiş en iyi kavramlar üzerine bir sıralama yapılacak olsa, banka kartları kesinlikle üst sırlarda yer alırdı. İşlerimizi kolaylaştırması bir yana, üzerimizde nakit taşıma zorunluluğunu geçmişe gömmüş, taşıdığımız nakitlerin bize herhangi bir nedenden ötürü vereceği zararı ortadan top yekûn kaldırmıştı. Bize kattıkları sadece bunlarla sınırlı değildi tabi ki sanki hediye edermiş gibi para dağıtan ve hiç geri ödemeyecekmişiz hissi yaratan yaklaşımlarıyla, bir anda varlığımızın merkezine yerleşmişlerdi. Öyle ki her köşe başından bankacılar çıkıp adeta yalvaran bir tavırla bize kartlarını verebilmek için sıraya giriyorlardı. Her şey o kadar güzel ve yolundayken ne oldu da birden bankalarla kanlı bıçaklı olduk. O ilahi aşk misali ilişki ne sebeple yerle bir oldu. Artık banka kartı almak bizim yalvarış dozumuzla belirleniyor. Yapılan harcamalara hiç hesapta olmayan masraflar ve faizler ekleniyor. Kısacası bankalarla başladığımız o muhteşem aşk sona eriyor. Durum böyle olunca dekontlar detaylı bir şekilde incelenmeye hatta irdelenmeye başlamıştı. Birçok müşterinin dikkatini çeken yeni bir rakam eklenmişti dekontlara. Oysaki aylardır kullanıyor olmamıza rağmen asla böyle bir rakam yazılmamıştı. İşte o rakam düşman etti bizi bankalarla…
Kart Aidatı Neydi? Ve Bankalar Bunu Bizden Ne Amaçla Talep Etti
Yasal hiçbir dayanağı olmayan bu talep, tefecilik kültüründen ve jargonundan beslenip bugüne değin gelen bankacılık sektörünün aç gözlülüğünden ötesi değildi. Daha fazla nasıl kazanırız üstelik emek sarf etmeden nasıl kazanırız mantığı ile türetilmiş hatta uydurulmuş bu talep, uzun yıllar müşterilerden gasp edilircesine alındı. Müşterilerde bunun yasal bir düzenleme doğrultusunda alınmış bir karar olduğunu düşünerek kuzu kuzu ödediler aidatları bir suça ya da daha sonrasında ödenmemesinden ötürü uygulanacak faizlerle daha büyük rakamları ödememek için. Öyle ya koskoca banka yasaları çiğneyerek bizim paramızı gasp edecek ve devlet bunu görmezden gelecek kimsenin aklına gelmedi. Devletinde suçu yoktu aslında, yasal bir boşluktan öyle güzel istifade etmişti ki tefeci halefleri, itiraz edilmediği sürece haklarıydı aldıkları aidatlar. Peki, kart aidatları nasıl geri alınır?
Yasal Süreç İçindeki Haklarımız
- Bankayla uzlaşma yoluna gitmek,
- Tüketici hakem heyetine şikâyet dilekçesi vermek,
- Tüm masrafları sorun yaşanılan bankanın karşılayacağı bir dava başlatmak,
- Elimizdeki dekontlar aracılığı ile geriye dönük aidat ödemelerini bankadan talep etmek.
- Yapılan eylemin hiçbir yasal izahatının olmadığı ve yasalar huzurunda suç işlediklerini algılayabilmelerini sağlamak
Sıralanan seçeneklerin dışında kart aidatları nasıl geri alınır? Yasal hakkımızı arayarak, sebep ne olursa olsun herhangi bir kişi ya da kurumun bizi göz göre göre bizi kandırmasına izin vermeyerek en önemlisi alın terimizle kazandığımız ve sevdiklerimizin rızkı olan parayı kimsenin gasp etmesine müsaade etmeyerek…
0 Comments