İnsanları masrafları zaman zaman artabilmekte farklı ihtiyaçları olabilmektedir. İşte bu noktada imdada bankalardan alınan krediler yetişmektedir. Kredi alırken son derece bilinçli olunmalıdır. Eğer büyük bir ihtiyaç arz etmiyorsa kredi almamaya özen gösterilmelidir. Zira krediler pek çok kişiyi zor duruma düşürebilmekte kişiler gelir gider dengesini iyi sağlayamamaktadırlar. Kredi alırken bankalar tüketicilerden dosya masrafı adı altında kredi masrafları almaktadır. Bu yönde tüketicilerden gelen şikâyetler nedeniyle Gümrük ve Ticaret bakanlığı bir genelge yayınlamış, istenildiği takdirde bireysel olarak gerekli yollara başvurulup dosya masrafının geri alınabileceğini belirtmiştir. Yalnız bu kredi masrafları toplu olarak değil bireysel olarak başvurularak geri alınabilir. Bunun için açılmış örnek davaların kazanılmış olması da tüketicilere bir dayanak oluşturmaktadır. Tüketicinin bu konuda ağzı oldukça çok yandığı ve tüketicinin bilinçlenmesi dolayısıyla da bu yöndeki başvuru dosyaları her geçen gün artmaktadır.

Kredi Masraflarını Geri Almanın Yolları Nelerdir?

Kredi masraflarını almanın birkaç yolu bulunmaktadır. Kredi masraflarını almadan önce nasıl ne şekilde nerelere başvurulacağı ve en kısa yoldan sonuca nasıl ulaşılabileceği konusunda iyi bir araştırmaya girilmelidir. Zira kredi masrafları 10 yıl içinde alınmalıdır. 10 yılı geçmiş olan kredi masraflarına dönük herhangi bir hak iddia edilememektedir. Bu konuya dikkat edilerek kredi masrafını geri alma yoluna başvurulmalıdır. İşte size kredi masraflarını almanın yolları;

– Kişi öncelikle kredi masraflarının iade edilmesi için bankaya başvurmalı diğer yollara başvurmak için kendine dayanak oluşturmalıdır. (Bu işlem genelde olumsuz sonuçlanmaktadır)

-Bankalardan geçmişe dönük kart ekstresi istenmeli ya da masraf çizelgesi istenmeli ve bununla birlikte her ilçede bulunan tüketici hakem heyetine başvurmalıdır. Hakem heyetleri vasıtasıyla bankaya dava açılmalıdır. ( Bu işlemin sonuçlanması 1-3 ay arasında sonuçlanmaktadır)

Yukarıda belirtilen yöntemleri kullanmadan önce mutlaka banka ile konuşulmalı alınan masrafları iade etmeleri gerektiği yönünde talepte bulunulmalı bu aşama kesinlikle atlanmamalıdır. Zira tüketici hakem heyetine başvurmadan önce bir dayanak mutlaka oluşturulmalıdır. Bankaya bu yönde başvurulduğunda genellikle ya anlaşma yoluna gider ya da direkt reddedilirsiniz İşte tam bu noktada hukuksal mücadelenizi başlatabilir gerekli mercilere ücret iadesi yönünde başvurularınızı tam anlamıyla yapabilrisiniz.


Like it? Share with your friends!

0
editor

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir