Türkiye’nin 2012 yılının başlarında ödemiş olduğu dış borç tam olarak 1.8 milyar dolar olarak hesaplandı. 1 Ocak ile 1 Şubat tarihleri arasında özel sektörlerin borçlarının hariç tutulduğu hesaplamalar sonucu Türkiye’nin 1 milyar 757 milyon dolar borç ödediği ortaya çıktı. 

Merkez Bankası’ndan alınan bu verilere göre dış borcun büyük bir kısmı hazineden ödendi. Hazineden ödenen dış borç miktarı 1 milyar 667,78 milyon dolar iken geri kalan borçlar aidatlardan, katkı paylarından ve diğer kamu ve kuruluşlar tarafından ödendi. Merkez bankası kendisinin ödemiş olduğu borç miktarını da 28,96 milyar olarak açıkladı.

Bu bir aylık süreç içerisinde IMF’ye ödenen borç miktarı ise 9,02 milyon dolar olarak hesaplandı.

2011 yılında ödenen borçların aylık ortalaması alındığında 2012 yılında ödenmiş olan aylık borcun daha fazla olduğu net bir şekilde görülebiliyor. 2011 yılında ödenen toplam dış borç miktarı 12 milyar 823 milyon 42 bin dolar olarak hesaplanmıştı ve borcun hazine tarafından ödenen kısmının ise 8 milyar 297 milyon 77 bin dolar olduğu belirtilmişti.

Türkiye dış ülkelere olan borcunu hızlı bir şekilde kapatmaya devam ediyor. Uzun vadeli alınmış olan borçların biran önce bitirilmesi için ekonomi bakanlığı tarafından çalışmalar yapılıyor.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir