Nouriel Roubini

nouriel roubiniden küresel krize karşı öneriler, Dünyanın en önemli ekonomistlerinden biri olan Nouriel Roubin, küresel para piyasası hakkında açıklamalarda bulundu. “Kredi balonunun başındayız.” diyerek şu anda tüm dünyanın önemli bir eşikte olduğunun altını çizen Roubin, en çok dikkat edilmesi gereken iki ülkenin olduğunu, bunların da Amerika ve Çin olduğunu sözlerine ekledi. Bir de risk listesi çıkaran Roubin’in o listesini aşağıda sizlere sunuyoruz.

Çin ve Fed’e dikkat edilmeli
Listenin başında, dünyanın ikinci büyük ekonomisi Çin yer alıyor. Bazı kişilerin ülkede sert, bazılarının ise yumuşak iniş yaşanacağına inandığını söyleyen Roubini, “Ben ise zorlu, sert bir iniş bekliyorum” ifadesini kullandı. Bu, 2016’ya kadar ekonomik büyümenin yüzde 6 ya da daha aşağı inmesi, bunun yanında kötü yatırım politikalarının devam etmesi anlamına geliyor. Roubini, piyasaların henüz bu olasılığı fiyatlayamaya başlamadığını düşünüyor. Listenin ikinci sırasında Fed’den kaynaklanabilecek riskler var. Fed’in bir politika hatasının, örneğin gösterge faizi yüzde 3 gibi bir orana çıkarmasının hata olacağına dikkat çeken Roubini, Fed’in çıkış kapısına çok erken yönelebileceğini de söyledi.

Gelir eşitsizliği nedeniyle gelişen ülkelerde stagfl asyon (enfl asyon ve resesyonun aynı anda yaşanması) riski gördüğünü kaydeden Roubini, şu anda şirketlerin zengin olduğunu ancak bu paranın sermaye harcamalarına gitmediğine dikkat çekti. Çünkü yeterli talep görmediklerini ifade eden ekonomist, bunun nedenin ise gelir eşitsizliği olduğunu dile getirdi. Yüksek borçluluğun ve eşitsizliğin tüketimi zayıfl attığını söyleyen Roubini, ‘Tüketime dayalı gelişmiş ekonomilerinde bu önemli bir sorun” değerlendirmesinde bulundu.

Kırılgan ekonomilere yenisi eklendi

Roubini küresel ekonominin kırılgan oyuncuları konusunda da uyarıda bulundu. Roubini, ekonomik ve siyesi sorunları nedeniyle kırılgan olan ülkeler listesine yenileri ekledi ve bunları; Arjantin, Venezüela, Tayland, Ukrayna, Rusya ve Macaristan olarak sıraladı. Kriz kahine göre genişlemeci bir Rusya, karşı karşıya olduğumuz risklerin bir diğeri. “Rusya sadece Ukrayna’nın peşinde değil, bir Avrasya Birliği yaratmak istiyor” şeklinde konuştu Roubini.

Japonya ile Çin gerginliği tehlikeli

Çin ve Japonya arasındaki gerilim ise Roubini’nin listesindeki bir diğer risk. İki ülkenin birbirine öfkesinin tırmandığını belirten Roubini, “Dünya Ekonomik Forumu’ndaki konuşmalar can sıkıcıydı, üst düzey yetkililer, Japonya ile Çin arasındaki ilişkileri İngiltere ile Almanya’nın II. Dünya Savaşı’ndan önceki durumuna benzetiyordu. Eğer her iki ülkede de milliyetçi hükümetler iktidarda, ayrıca herhangi birinde ekonomi kötüye giderse yabancı düşmanlığı artabilir. Bu çatışma Asya’nın geri kalanına, en azından Hindistan ve Kore’ye sirayet edebilir” dedi.

Bazı riskler azalıyor

Roubini, dünya ekonomisindeki iyimser gelişmelere ve azalan risklere de değindi. Euro Bölgesi’nde ülkelerin bir arada kalmaya devam edeceğini öngören Roubini, Grexit olarak nitelenen Yunanistan’ın birlik dışına atılacağı kaygısının ortadan kalktığını belirtti. ABD’de mali kriz riskinin atlatıldığını da belirten ekonomist, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında bu konuda uzlaşmaya yaklaşıldığını söyledi. Japonya’da defl asyon riskinin Abenomics sayesinde şimdilik atlatıldığını ifade eden Roubini, gelişmiş ekonomilerde defl asyon riskinin parasal genişlemeye bağlı olarak düşük olduğunu vurguladı. Ortadoğu’da Pakistan, Afganistan Suriye gibi bölgede karmaşanın hakim olduğunu kaydeden Roubini ancak bunun petrol ve doğalgaz arzını etkilemediği sürece piyasalar tarafından dikkate alınmadığının altını çizdi.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir