ucretli_uygulamalar

Teknolojinin gelişmesi ne kadar günlük hayatımızı ve bilgisayar üzerindeki işlerimizi daha kolay bir hale getirse de, tek kullananlar biz değiliz. Kullanılan programlara ücret vermek yerine ücretsiz versiyonunu, daha doğrusu lisanssız hale getirilmiş olanını bulmaya özen gösterenlerin sayısı maalesef daha fazla. En son 1995 yılında yürürlüğe girmiş olan kanun itibariyle lisanssız programları kullanmanın ve dağıtmanın cezası belirlenmişti:

• 6 yıla kadar hapis ve 150.000 TL’ye kadar ağır para cezası
• Lisanssız yazılımların, bilgisayarların ve teknik sistemlerin mühürlenmesi, müsaderesi ve imhası
• İşyerinin geçici süreyle kapatılması
• 6 aydan 3 yıla kadar meslek ve ticaretten men cezası
• Suça ilişkin mahkeme kararının yüksek tirajlı gazetelerde ilanı
• Her bir yazılım için ayrı ayrı talep edilebilecek yüksek miktarlarda tazminat

Yukarıda sizlere aktarmış olduğumuz cezalar kişilere, kuruluşlara ve lisanssız yazılım satıcılarına uygulanabiliyor. Yani bilgisayarınızda bu tarz bir program kurulu olduğu takdirde, sizin de yazılımın tespit edildiği anda yukarıda belirtilen maddi cezalardan birine çarptırılma ihtimaliniz bulunuyor. Bunların yanı sıra bilinçsiz olarak eğer bilgisayarınıza bir lisanssız uygulama yüklenmişse bunun sizin kontrolünüz altında olmadığını ve iyi niyetinizi belli etmeniz için küçük bir sürümünü satın almanızın, sizi cezadan kurtarabileceğinizi de vermiş olduğumuz bilgiler arasına ekleyelim.

midHead_rt
MAYIS AYINDA GELECEK OLAN YASA

Şu anda yürürlükte olan yasanın denetimi maalesef sık ve titiz bir şekilde yapılmıyor. Ancak son zamanlarda artış gösteren lisanssız program sayısıyla birlikte devlet de bu yönde yazılımcıları koruyacak bir adım atma kararı aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan bilgilere göre artık Microsoft, bilgisayar üzerindeki tüm kopya yazılımları kontrol edebilecek ve bu konu hakkında yasal işlem sürecini başlatabilecek. Aşağıda sizlere, sizin de istemeden bile olsa suçlu durumuna düşebileceğiniz anları liste halinde sunduk.

1) Lisansı alınmamış kopya yazılım kullananlar (FSEK),
2) Lisansız kopya yazılımları satanlar (FSEK),
3) Lisansız kopya yazılımları ticari amaçla elinde bulunduranlar, bedelsiz dağıtanlar, kiraya verenler (FSEK),
4) Yasal kullanım hakkına sahip olduğu yazılımı lisansta izin verilenden fazla çoğaltanlar, bu kopyaları kiralayan satan dağıtan ya da bedelli bedelsiz başkasına verenler veya sair surette lisans sözleşmesine aykırı davrananlar (FESK),
5) Lisans sahibinin izni olmadan bir yazılıma kendi adını koyanlar (FSEK),
6) Başkasının yazılımını kendi yazılımı gibi gösterenler (FSEK),
7) Yazılımı sahibinin izni olmadan değiştirenler (FSEK),
8) Yazılımın lisansını devredenin izni olmaksızın başkasına devredenler ya da sair bir tasarrufa konu edenler (FSEK),
9) Lisanslı yazılımın koruma sistemini (şifre vs.) ortadan kaldıranlar, geçersiz kılanlar, bu işe yarayan teknik araçları elinde bulunduranlar, dağıtanlar (FSEK),
10) Bilgisayar sistemindeki programları, verileri veya diger unsurları hukuka aykırı olarak ele geçirenler (Türk Ceza Kanunu-TCK),
11) Korsan kopyalama fiili esnasında aynı zamanda marka ve ticari ünvan hakları ve vergi mevzuatı da ihlal edilmiş olur (Türk Ticaret Kanunu, Markalar Kanunu, Markaların Korunması Hk. K.H.K, Vergi Kanunları).

Şu anda lisanssız olarak kullanılan programı kullanan şahsa gelecek olan ceza, maksimum lisans değerinin 3 katına eşit olabilir. Yani 1.000 TL’lik bir program kullanıyorsanız, karşı taraf avukatının size açacağı davada en fazla alacağı miktar 3.000 TL olacaktır. Tabi cezanın sadece maddiyatla sınırlandırılamayacağını öngördüğü durumlar da olabilir savcıların ve bu takdirde iş hapis cezasına kadar uzayabilmektedir.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir