ekonomi

küresel ekonomiyi tehdit eden faktörler, 2000’lere hakim olan global kriz dünyanın büyüme oranını çok fazla etkilemişti. Her şey yeni yeni durulmaya başlarken bu durgunluğun en çok Amerika’ya yaradığını, Euro bölgesinin halen bir kararsızlık ve belirsizlik içinde olduğunu belirtelim. Euro gibi büyük bir bölgenin kötü durumda olması tabi ki tüm dünyanın ekonomisini etkileyecektir. Sadece Euro bölgesi de değil, global ekonomi için tehlike arz edebilecek birçok durum bulunuyor şu anda. Biz de bu yazımızda sizlere küresel ekonomiyi tehdit eden faktörleri aşağıda 5 maddelik bir liste halinde sunduk.

1- Japonya ekonomisinde durgunluk
Japonya aynı zamanda dünyanın en borçlu ülkesi olarak da biliniyor. İşlerin yoluna girmemesi durumunda, küresel ekonomiye sıçrayacak sıkıntılar doğurmasından korkuluyor.

2- Euro Bölgesi’nde devam eden kriz

Son beş yılın en büyük ekonomik krizlerinden birine imza atan Euro Bölgesi’nde işler hala yoluna girmiş değil. Almanya üçüncü çeyrekte resesyonu önlese de toplam büyüklüğü 13 trilyon olan ekonomide çarklar neredeyse dönmüyor. Yüksek işsizlik, yüksek borç ve yatırım azlığı bölge için en büyük endişe kaynakları.

3- Emtiadaki düşüş

Emtiaya olan yatırımcı ilgisi her zaman küresel ekonomideki canlılık sembolü olarak kabul edilir. Ancak ham madde ve emtia fiyatları son yılların en düşük seviyelerinden işlem görüyor.

4- Gelişmekte olan ülkeler

Gelişmekte olan ülkeler arasında Çin’in büyümesindeki yavaşlama bölge için en büyük endişe kaynağı. Çin ekonomisi büyümediği için ihracat talebi de azaldığından, bunun devam etmesinin gelişmekte olan diğer ekonomilere etki etmesi bekleniyor.

5- Jeopolitik riskler

Suriye ve Irak’taki iç savaşlar en büyük jeopolitik riskler olarak görülüyor. Bunlara ek olarak Ukrayna’daki gerginlik ve batılı ülkeler ile Rusya arasındaki çatışma da var.


Like it? Share with your friends!

0
admin

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir